GORLICE24.pl Strona Główna GORLICE24.pl
Forum czytelników i sympatyków największego i najstarszego portalu w regionie

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
System znów wy**bał najsłabszych
Autor Wiadomość
Patin 
mega gość

Wysłany: Wto 09 Mar, 10 19:04   

Załączam jeszcze komentarze które mnie wyjatkowo zasmuciły;

Cytat:

trzecie oko robi pstryk | marzec 09, 2010
Szkoda tego wszystkiego....w Gorlicach niestety już nic nie zostanie, do fabryki za jakiś czas wkroczy (zapewne) syndyk i ciekaw jestem ile fascynujących nieprawidłowości wykryje (chyba, że sam się nieco nahapie - jak w przypadku Glimaru)....z drugiej strony, Gorlice kiedyś miały wybór - postawiły na Kraków i Małopolskę, czy słusznie - wątpie, bo Kraków, nie oszukując się już dawno na nas się wypiął, nie możemy liczyć na jaki kolwiek rozwój a strefy ekonomiczne, które miały kiedyś ściągać inwestorów? W Gorlicach już niedługo nawet złodzieje nie będą mieli kogo i z czego okradać a w halach po fabryce Caritas będzie musiał otworzyć wielką jadłodajnie dla Tych, co pozostali przy życiu

Cytat:

kara | marzec 09, 2010
Tragedia dla Gorlic, tyle firm zwalnia ludzi. Następny artykuł pana Jarka będzie o szpitalu - też zwolnienia, podobno kontrakt mniejszy o roczną pensję dyrektora (sama w to nie wierzę). Co się z Gorlicami porobiło, dlaczego kadencje dyrektorów są takie długie a odprawy takie wysokie. Dlaczego mają zwalniać pielęgniarki, jak wzrośnie bezrobocie w całym regionie, z czego ludzię będą żyć? Nie wiem, czy to co pisze jest na temat, ale na pewno jest ważne dla rodzin zwalnianych. Po co tyle inwestycji w szpitalu, jak nie ma na spłaty, sytuacja podobna do Glinika. Co będzie dalej?

Zawirowania związane z ogólnoświatowym kryzysem powoli mijają. W Gorlicach ten kryzys się dopiero zaczyna a skutki będą zapewne odczuwalne co najmniej przez najbliższe kilka lat.

starszy1961 
mega gość

Wysłany: Wto 09 Mar, 10 19:08   

kurcze a mnie tam już zarzucają populizm :scratch:

spinacz 
nowicjusz
spinacz

Wysłany: Wto 09 Mar, 10 19:35   

Wg mnie co do samej Fabryki to wiadomo tragedia .
Ale jeszcze gorsze jest to że w komentarzach nikt a nikt z "pracowników komentujących" nie widzi planu co robić dalej , każdy tylko wzywa do zadymy to nie do końca im pomoże ...
No ale widząc po tonie niektórych wypowiedzi , ludzie uważają sie za nieomylnych i wszechwiedzących.

Myślę że jeśli znalazłby się ktoś odpowiedzialny i znający prawdziwą sytuację Fabryki to uważam że można sobie z tym poradzić , ale jeśli dalej włodarze FM nic nie będą robić to los fabryki jest niestety przesądzony.
A jeśli nie sektor górniczy to można robić rzeczy dla innych gałęzi przemysłu , tylko trzeba chcieć . Patrząc ostatnio na nakłady na inne sektory przemysłu fabryka spokojnie mogłaby produkowac wiele innych rzeczy , no ale do tego trzeba chęci i woli tak zwanej "Góry" a nie ślepo patrzeć na jedną gałąź gospodarki jaką jest górnictwo ..

starszy1961 
mega gość

Wysłany: Wto 09 Mar, 10 20:00   

spinacz napisał/a:
Wg mnie co do samej Fabryki to wiadomo tragedia .
Ale jeszcze gorsze jest to że w komentarzach nikt a nikt z "pracowników komentujących" nie widzi planu co robić dalej , każdy tylko wzywa do zadymy to nie do końca im pomoże ...
No ale widząc po tonie niektórych wypowiedzi , ludzie uważają sie za nieomylnych i wszechwiedzących.

Myślę że jeśli znalazłby się ktoś odpowiedzialny i znający prawdziwą sytuację Fabryki to uważam że można sobie z tym poradzić , ale jeśli dalej włodarze FM nic nie będą robić to los fabryki jest niestety przesądzony.
A jeśli nie sektor górniczy to można robić rzeczy dla innych gałęzi przemysłu , tylko trzeba chcieć . Patrząc ostatnio na nakłady na inne sektory przemysłu fabryka spokojnie mogłaby produkowac wiele innych rzeczy , no ale do tego trzeba chęci i woli tak zwanej "Góry" a nie ślepo patrzeć na jedną gałąź gospodarki jaką jest górnictwo ..

w zasadzie to pracownicy, ci z produkcji, nie są od tego by wymyślać metody wyjścia z impasu.
A czy fabryka jest uniwersalna? to już inna para kaloszy, kiedyś pewnie była, jak jest teraz nie wiem, od 20 lat tam nie pracuje.
a co do działań tak zwanych włodarzy, hmmmm, myślę że kombinują jak konie pod górkę, było nie było ta fabryka trafiła im się jak ślepej kurze.
A obawiam się, że tam pokutuje jeszcze nadzieja, że ktoś to załatwi, jakiś organ, jakiś sekretarz partii co to jej niema, jakiś minister, tyle tylko, że firma jest prywatna i na właścicielach spoczywa obowiązek ratowania, oczywiście jeśli jest taka chęć, bo równie dobrze może być tak, że z biznesowego punktu widzenia lepiej wygasić powoli produkcje, minimalizując straty i nastawić sie na ewentualny zysk ze zbycia majątku.

Patin 
mega gość

Wysłany: Wto 09 Mar, 10 20:27   

spinacz napisał/a:

Nie wiedziałeś spinacz, że kapitan ze statku schodzi ostatni?

spinacz napisał/a:
A jeśli nie sektor górniczy to można robić rzeczy dla innych gałęzi przemysłu , tylko trzeba chcieć . Patrząc ostatnio na nakłady na inne sektory przemysłu fabryka spokojnie mogłaby produkować wiele innych rzeczy , no ale do tego trzeba chęci i woli tak zwanej "Góry" a nie ślepo patrzeć na jedną gałąź gospodarki jaką jest górnictwo ..

TAK. Np. to:

Cytat:

W Sieniawie powstanie największa farma wiatrowa na Podkarpaciu

Stanisław Siwak

Inwestor z Wielkopolski zamierza wybudować 54 wiatraki na piaskach i nieużytkach w okolicy Sieniawy.

– To inwestycja o wartości ponad pół miliarda złotych! Ale opóźnia się, bo przeszkadzają nam urzędnicy od ochrony środowiska – narzeka Adam Woś, burmistrz Sieniawy.
więcej:wiatraki sieniawa
więcej:wysyp wiatraków na podkarpaciu

Było głosować za wejściem pod Rzeszów może by coś skapnęło, prezydent Rzeszowa nr 1 w Polsce Krosna chyba nr3, a 2-ka to bodajże Kielce a tak to mamy tylko prestiż jak to powiedział "z przodu honor a z tyłu goła dupa"

starszy1961 
mega gość

Wysłany: Wto 09 Mar, 10 20:40   

z ta fermą wiatrowa to jakaś ostra kołomyja jest, moja rodzicielka stałą słuchaczką RM jest więc trochę czasem słyszę, i ciągle wraca ta sprawa, jakieś komitety protestacyjne, tak mi się wydaje, że chłopy sprzedali po kawałku ziemi a potem im się odwidziało bo hałas będzie

Patin 
mega gość

Wysłany: Wto 09 Mar, 10 20:49   

Starszy jedź do farmy Łęki Dukielskie, miejscowość Łęki, Wietrzno obejrzyj wiatraki jak pracują, i zapytaj tych ludzi którzy mieszkają w chałupie około 200-300m od pierwszej elektrowni (a cyganka prawde ci powie) haha genialnie to wygląda. Aż żałuje że nie zagadnąłem bo jak byłem rok temu to baba grządki pieliła. Ale bardziej byłem zafascynowany 100metrowymi wieżami. Dla budowlańca to czysta hipnoza.

Kolejna inwestycja to bliżej Jasła i N.Żmigrodu i znów stanie tu:
Cytat:

Wśród planowanych, które mają już uzgodnienia środowiskowe, największe mają powstać w Świerchowej w powiecie jasielskim z 20 turbinami o mocy 50 MW, i w Rudawcu w pow. brzozowskim z 18 turbinami o mocy 45 MW.

toż to potężne pola wiatrowe, 20 turbin, a te z Rudawca będę widział z okna mieszkania :) hehe
U nas Lipinki też coś się przymierzały miało być niby, że na ruskiej górze - jest ktoś z Lipinek? Dlaczego nie wypaliło?
Nie wiem dlaczego wójtowie gmin podkarpacia wydają pozwolenia pod wiatraki na potęgę a w małopolskiem cisza, wsi spokojna wsi wesoła...

DSC_3156 copy.jpg
co? śmigło :)
Plik ściągnięto 60 raz(y) 205,92 KB

ll66 
sympatyk
jaccuzi warrior

Wysłany: Sro 10 Mar, 10 03:03   system zawsze

sysyem zawsze wyje***uje najsłabszych

Don Padre 
nowicjusz

Wysłany: Wto 23 Mar, 10 17:55   

Kiedy zobaczylem tytul art od razu pomyslalem o Gorlicach i prosze...

http://waluty.onet.pl/sle...86,1,news-detal

Odpowiedz do tematu