KILLER_ES napisz proszę dokładniej jaki posiadasz skaner i w skrócie jeszcze raz jaki aparat i obiektyw należy mieć aby uwieczniać takie przeloty? Dzięki z góry
Mój znajomy poluje włśnie na takie podchodzące do lądowania. Zaraz spróbuje go tu ścignąć..
a Killer robi bodajżde EOS400 i teleskop.. gdzieś już wcześniej o tym pisał. Podziwiam ostrość zdjęć - to mnie naprawdę powala z nóg..
Mój znajomy poluje włśnie na takie podchodzące do lądowania. Zaraz spróbuje go tu ścignąć..
a Killer robi bodajżde EOS400 i teleskop.. gdzieś już wcześniej o tym pisał. Podziwiam ostrość zdjęć - to mnie naprawdę powala z nóg..
co do korpus to nie wiem, ale co do ogniskowa to podawał wartości 2800 i rzeczywista chyba 3200, czyli jest z czego strzelać, a tak się zastanawiam jakie ewentualne efekty były by przy użyciu MTO 100MA albo Rubinara 1000 plus jak by się zaprzeć pierścienie
_________________ Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia.
Voltaire
b182, używam skanera Maycom AR-108, a sprzęt do focenia to EOS 400D i teleskop Synta SkyWatcher 10" 1200mm f4.7 Dobson + soczewka Barlowa Soligor 2x. Ogniskowa to od 1200mm do ok. 2000mm (apertura), natomiast faktyczna ogniskowa to ponad 3000mm.
Oczywiście całość działa jako manual gdyż aparat nie wykrywa żadnego obiektywu... Nie ma automatyki gdyż podpinam samo body aparatu.
starszy1961, MTO lub Rubinar będzie wystarczający do przelotówek, jednak nie ma co marzyć o takiej jakości zdjęć jak z teleskopu zwierciadlanego. Żeby jakość zdjęć była znakomita potrzeba sprzętu o bardzo dobrej światłosile. Im mniej soczewek, tym lepiej
A co do fotek z Balic... to czasami jak jestem tam to sie pstryknie co nie co.
30 Kwietnia 2008 na Balicach gościł B747 EL AL - 4X-ELC, więc wiadomo że trzeba było sie na niego wybrać
a teraz ja cię pomęczę pytaniami sprzetowymi, ale już nie o teleskopy, ale również szkło. Zerknąłem sobie w exifa twoich fotek i tak patrząc po ogniskowych widzę, że używasz 18-55 plus coś dłuższego 70?-300mm. Ale ciekawi mnie zupełny brak abberacji chromatycznych etc.. Fotka na postoju przy 300mm zapewne ze statywu, ale szkiełko chyba z pułapu L-ek? Czy jakiś sprytny myk w PS?
...albo to moje przyzwyczajenie do miękkich obrazów z sigmy którą posiadam..
Nie używałem statywu, tylko oparłem ręce o parapet na tarasie (wtedy jeszcze nie było tych zielonych szyb). Aberacji nie ma bo focę Sigmą 70-300 APO DG Macro :) A tak poza tym to jeszcze mam KITa. Hehe, taka L-ka to tylko marzenie jak dla mnie i to w dodatku nie do spełnienia....
No toś mnie "pocieszył" mam taką samą Sigmę tylko bez APO - sprzedawca jak kupowałem doradził mi, że soczewki APO to tylko chwyt i nic praktycznie nie dają i szkoda przepłacać.. No to nie przepłaciłem i teraz mam... aberracje cholerka mać a i nie wiem jak tobie, ale w mojej AF bardzo często się myli i przywykłem do częstego manuala..:(
Boczek to masz nauczkę na przyszłość, nigdy nie słuchaj sprzedawców. W dobie Internetu wszystko wyczytasz na forach internetowych, dopytasz, porównasz. Do sklepu idziesz co najwyżej aby zakupić sprzęt a nie pytać się sprzedawcy o opinie.
Ogólnie to sigmy trafiają jak chcą. Dodatkowo AF w Canonach xxxD oraz xxD (pomijając 40D i 50D) jest taki sobie. Taką Sigme to trzeba nauczyć się obsługiwać aby zmniejszyć % nietrafionych fot, jednak do sportu i tak sie nie nadaje (chyba że szachy).
Aberracje chromatyczne można błyskawicznie usunąć w Camera Raw no chyba, że są ogromniaste i różnokolorowe.
Ja zazwyczaj nigdy nie słucham tego co sprzedawcy mówią, a zanim coś kupię siedzę godzinami na necie - wtedy trafił mi się wyjazd, na którym potrzebowałem długiej ogniskowej, a do tego fundusze po zakupie aparatu były skromne. Miałem w zasadzie półtora dnia na zakup i tak wyszło.. ale nad samym aparatem myślałem blisko 4 miesiące
Teraz z Sigmą nie mam już większych problemów, ale w podróży czasami to denerwuje..;/
A wracając do kwestii samolotów.. Ja teraz czekam z nadzieją, że przed wakacjami lotnisku w Krośnie zostanie przywrócona koncesja i będzie można łapać szybowce.. :)
dzisiaj o 10:50 leciały 2 samoloty tak bardzo nisko nad nami
co to było? nalot ;)
Koło 12 leciały dwie CASY na wysokości ok 300m. Nic innego nie widziałem. Może godzinę pomyliłaś ?
Co do Sigmy, to owszem AF sie myli, ale można sobie z nią poradzić :)
Poniżej link do mojego albumu z Małopolskiego Pikniku Lotniczego 2008. Wszystkie fotki wykonane właśnie tą Sigmą. -> http://s242.photobucket.c..._28-29-06-2008/
sprawdziłam specjalnie godzinę :)
sprawdziłam jak wygląda ta CASA i możliwe że to te było
ale je widziałam tylko przez chwilkę
leciały z południa w kierunku północno wschodnim
dwa obok siebie dość nisko i miały kolor zielony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum