GORLICE24.pl Strona Główna GORLICE24.pl
Forum czytelników i sympatyków największego i najstarszego portalu w regionie

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co czytasz?
Autor Wiadomość
starszy1961 
mega gość

Wysłany: Pon 08 Lut, 10 14:06   Co czytasz?

Jakie książki trzymacie w kiblu? W celach czytelniczych oczywiście, nie higienicznych!

oto moja lista, aczkolwiek ona się co pewien czas zmienia (jedyne stałe to Tołstoj):

Vonnegut - Syreny z Tytana
Strugaccy - Przenicowany świat i Poniedziałek zaczyna się w sobotę
Tołstoj - Droga przez mękę i to jest tragedia bo czytam to już ponad 20 lat, cholera dużo ponad i nadal jestem w połowie pierwszego rozdziału
Żelazny - Stwory światła i ciemności
Card - Ksenocyd
Norton - Świat Czarownic

KUBACZ 
mega gość

Wysłany: Pon 08 Lut, 10 15:09   

Hmmm... jako że zadne ksiazki do mnie nie przemawiają prawie ;) (poza jedną serią dla dzieci ;P ) wypowiadac sie za bardzo nie powinienem ;) Ale jesli ksiazka na króciutkie wypady do kibla to polecam jedną. Własciwie to zbiór króciutkich opowiesci. Niestety ciezki do kupienia i troche trwało zanim go dopadłem.

Stephen King - Rok wilkołaka. ;) Idealna rzecz na 12 wypadów do kibla ;) 12 opowiesci ;) Jak ktos ma dobrą wyobraźnie to nie radze w nocy w kiblu tego czytac;p

Ps. Ilustracje do tego zbioru także fenomenalne

Morgan-Ghost 
nowicjusz

Wysłany: Pon 08 Lut, 10 15:36   

Jak narazie krótkie serie:

Krzysztof Janowicz - Koniec imperium
Tomasz Szlagor - Trzecia pancerna
Marek Murawski - Cel Norymberga
Tomasz Szlagor - Mosquito Raider
Krzysztof Janowicz - Niebo nad Kurskiem
Andre R. Zbiegniewski - Szturmowcy Pacyfiku

starszy1961 
mega gość

Wysłany: Pon 08 Lut, 10 17:11   

no cóż "kubaczu", jest takie porzekadło (chyba) - powiedz mi co czytasz, a powiem ci kim (lub czy) jesteś

KUBACZ 
mega gość

Wysłany: Pon 08 Lut, 10 17:21   

Wiec powiem tak. Ksiazki Harry Potter - kazda czesc (wiem ze niby dla dzieci) czytam w kółko. Odkad dostałem 1 czesc. Poprostu ksiazka w której ze tak powiem utożsamiłem się totalnie z jedną z postaci ;). Poza tym zauwazam wiele podtekstów w tej ksiazce a za kazdym razem czytając ją zauwazam nowe ciekawe wątki.

Ksiazki Stephena Kinga to druga rzecz która mi podchodzi. Bezsenność i tego typu. Poprostu ciekawe i nietypowe, dobrze działające na wyobraznie choc momentami monotonne.

Mimo ze lubie fantasy nie mogłem sie przekonac do Władcy Pierscieni jako do ksiazki. Pozniej zobaczyłem film i mi sie spodobał. Co do książki - ona ma służyc do rozrywki. Kłade sie wieczorem i czytam. We WP wkurzała mnie przekombinowana ilosc imion i nazwisk. Człowieka trafiało jak sie było na 30 stronie 1 tomu i czytało o kims o kim sie juz nie pamieta bo przewinęło sie juz 400 nazwisk głupich hobbitów ;).

Oczywiscie kazdy ma swoje zdanie na różne tematy. Jeden lubi Dostojewskiego a inny Urbana

endrju7 
mega gość

Wysłany: Pon 08 Lut, 10 18:01   

Cała lista książek Stephena Kinga i Grahama Mastertona. Kubacz Cieszę się, że masz to samo zainteresowanie co ja, może jakaś wymiana?

Graham Masterton:
Bezsenni
Czarny Anioł
Drapieżcy
Duch zagłady
Dwa tygodnie strachu
Manitou
Walhalla - super polecam
Zwierciadło Piekieł
Dżinn
Wyklęty
Kostnica
Głód
Sfinks
oraz Cykl Rook: Rook i Kły i Pazury.

Stephen King:
Podpalaczka
Carrie
Miasteczko Salem

Dążę do przeczytania wszystkich jakie napisali.

Jan Paweł II

KUBACZ 
mega gość

Wysłany: Pon 08 Lut, 10 19:43   

Wiesz podoba mi się jego twórczosc ale dopiero od niedawna się nim interesuje ;) Pierwsze kupiłem Bezsennosc - ciekawe ale dosc hmmm nużący początek, potem rok wilkołaka. Musze jeszcze koniecznie dopaść opowiadanie 1408 - bo film mnie rozwalił. Napewno godne polecenia jest Mgła.

Polecam jeszcze Anioły i demony - ale to pewnie kazdy zna. W empiku za 40 zł udało mi sie kupić po angielsku i b. ciekawie sie czyta. Łatwo.

Adler 
sympatyk

Wysłany: Wto 09 Lut, 10 10:11   

starszy1961 napisał/a:
Jakie książki trzymacie w kiblu? W celach czytelniczych oczywiście, nie higienicznych!
W kiblu się nie powinno czytać, bo robią się hemoroidy od zbyt długiego przesiadywania :geek:

Ja po przeprowadzce musiałam porzucić wiele pozycji z mojej domowej biblioteczki i zostawić je w domu rodziców :(
A ostatnio połknęłam całą "Sagę o Ludziach Lodu" M. Sandemo i teraz czytam "Sagę o Czarnoksiężniku", a potem jeszcze "Sagę o Królestwie Światła". Nie wiem tylko, kto zakwalifikował te książki jako romanse :scratch:
Ogólnie uwielbiam Pratchetta, Tolkiena i żeby odskoczyć od fantasy - M. Musierowicz.

starszy1961 
mega gość

Wysłany: Wto 09 Lut, 10 15:11   

Adler napisał/a:
starszy1961 napisał/a:
W kiblu się nie powinno czytać, bo robią się hemoroidy od zbyt długiego przesiadywania :geek:

e tam, czytanie w kiblu jest bardzo ok

ale, powiedzcie mi, czy czytacie coś z tak zwanej "młodej polskiej literatury"
mnie kiedyś dopadła taka złowroga myśl, że ja tu sobie siedzę a młoda polska leży odłogiem, nieczytana, i pewnie jej smutno.
Udałem się tedy do biblioteki i młodej polskiej zarządzałem, i dostałem, "Gnój" Kuczoka. czytanie zajęło mi jakoś tak dwie godziny chyba, łącznie z okładkami. i chyba na okładce znalazłem informacje, że autorowi zajęło to (pisanie tego wiekopomnego dzieła) dwa lata. potem usiadłem i policzyłem ile ja napisałem przez dwa lata i wyszło mi, że jest tego więcej no prawie dwie takie książki, a muszę zaznaczyć, że moje lenistwo jest już przysłowiowe. a potem myśl o leżącej odłogiem młodej polskiej literaturze opuściła mnie na wieki.
bo powiem wam, jak będę chciał flaków to sobie kupie w sklepie u Lodzi, bo mnie flaki autora nie interesują, one są mi obojętne, mnie bardziej myśl jakaś by zainteresowała a jaka myśl we flakach? no chyba taka, że majeranku za mało było.

ps
tak spoglądając na lektury to można by powiedzieć, że fanklub awiacyjno-horrorowo-fantazowy można by powoli zakładać

endrju7 
mega gość

Wysłany: Wto 09 Lut, 10 18:06   

No Adler, Ty jako kobieta nie potrafisz tego zrozumieć, ale czytanie na kiblu dla sporej liczby facetów to tak jak gapienie się 15 minut w lustro przed każdorazowym wyjściem z domu. Co do klubu czytelników książek jestem za i wpisuję się do niego zaraz po założycielu postu.

Jan Paweł II

befree1709 
zaawansowany

Wysłany: Wto 09 Lut, 10 18:27   :)

Już kiedyś słyszałam porównanie czytania na kiblu u mężczyzn z przeglądaniem się w lustrze u kobiet - całkiem celne :) Chyba coś faktycznie w tym jest hehe :)

Ktoś wspomniał o młodych polskich autorach - mówi się, że takimi objawieniami literackimi ostatnich lat byli zmarły już Mirek Nahacz i Dorota Masłowska. Książki Nahacza "Osiem cztery" niestety nie przeczytałam ale z całą pewnością nadrobię to wkrótce z czystej ciekawości. Natomiast jeżeli chodzi o Masłowska to książkę czytałam i przyznam, że nie wywarła na mnie takiego wrażenia jak film, który całkiem niedawno był w kinach - kto nie widział polecam. Powiedziałabym, że porównywanie go z Transsportingiem niekoniecznie jest do końca uzasadnione ale film jest lekko mówiąc zakręcony.

A poza tym to namiętnie czytam książki Wydawnictwa Czarne - i tu znowu zwrot ku mojej pasji czyli Bałkanom.

R.D. Kaplan "Bałkańskie upiory. Podróż przez historie"
B. Cosic "Podróż na Alaske"
W Tochman "Jakbyś kamień jadła"

Aha, no i Musierowicz jest rewelacyjna :)

gregus 
stały bywalec
gregus

Wysłany: Wto 09 Lut, 10 19:19   

coś sobie obiecałem, więc tak bardziej ogólnie. O nahaczu słyszalem i nawet zasięgnąłem języka w naszej wspólnej alma mater. Wychwalali go pod niebiosa. Więc kupiłem to 84 i moje osobiste zdanie: słabizna niestety. Wręcz odwrotnie o Masłowskiej myślę bo w wojnie się zakochałem i nawe nie wiem gdzie jest bo pożyczałem. Pozostałe przytoczone pozycje to w większości nie jest literatura tylko komercyjna strawa. Czytanie czegoś takiego jak Harry potter zajmuje mi trzy posiedzenia w kiblu i skutek jest tego taki jak i zawartość kible przed spuszczeniem wody. Ad rem Czy ktoś słyszał o kamieniach milowych literatury jak choćby Conrad, Faulkner, Stainbeck czy ostatnio zmarły Salinger? Ze już nie wspomne o Joyce bo to już chyba dziś nie do przejścia dla nikogo Czy ktoś czytał E.A Poe, klasyka kryminału? czy mówi coś komuś nazwisko Teophile Gautier i nie jest to marka perfum. Czy znaczy coś dla was nazwisko Hemingway?ktoś czyta fantasy a o Lemie słyszeliście? gdy ja miałem 20 parę lat kompletowałem dzieła wszystkie G. Greena i Conrada i Lema właśnie. nie szkoda wam czasu na bajki?

P.S.Wstyd się przyznać, ale zapomniałem nazwiska, szukałem długo w zakamarkach pamięci. Miałem raz w rękach 25 lat temu. Ambrose Bierce ojciec horroru ciekawe opowiadania i jeszcze ciekawsza biografia...
i tak pora umierać...
Ostatnio zmieniony przez gregus Wto 09 Lut, 10 19:45, w całości zmieniany 1 raz  

starszy1961 
mega gość

Wysłany: Wto 09 Lut, 10 19:42   

oj "gregus" ja sie zapytałem o półeczkę w kibelku, tam się czyta to co lekkie w sumie, albo tak jak ja to co lubię, najczesciej w czasie nasiadówki czytam Strugackich.
ale spokojnie, jak się uzbiera sporo wiadomości odnoszących się do półeczki to zapytam o coś innego.

gregus 
stały bywalec
gregus

Wysłany: Wto 09 Lut, 10 19:46   

dobrze ci radzę, weź sobie Bierce'a to się posrasz, nie dolecisz do kibla
ty i tak podałeś pozycje do przyjęcia, Vonneguta też lubiłem, w akademiku Rzeźnia leciała z radiowęzła,ale niektórzy
płakać mi się chce...

KUBACZ 
mega gość

Wysłany: Wto 09 Lut, 10 19:49   

Nie no. Brednie. Czytając ma sie odpoczywać a nie męczyć. Jesli ktos był za stary zeby zrozumiec Harrego Pottera to tylko współczuje. Miłość, przyjaźń, walka "dobra" ze
"złem" dzieki której łatwo wyjasnic maluchom holocaust wszystko ładnie napisane. I to jest gorsze niż dajmy na to Ksiega robotów ? Jak ty miałes 20 lat to zbierałeś lema, ale czasy sie zmieniają. Jak chce siedziec i sie meczyc czy przed snem czy w kiblu to sobie wezme ksiazke do biochemii. Ksiazka ma sie dobrze czytac.

Ostatnio zmieniony przez KUBACZ Wto 09 Lut, 10 19:50, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu